🎄 Užijte si vánoční nákupy se slevou 15 % a dopravou ZDARMA od 999 Kč s kódem VANOCE15 (platí pouze na nezlevněné produkty). 🎄
Při nákupu nad 1 200 Kč vás automaticky zařadíme do vánoční soutěže o krásné dárky. ✨
Chcete zodpovědně nakládat s kuchyňským odpadem a proměnit slupky a odřezky v něco užitečného? Rádi byste v bytě kompostovali, ale na žížaly si netroufáte? Pak jistě oceníte Bokashi urbalive kompostér – za pomoci speciální směsi mikroorganismů přemění odpad na fermentovanou hmotu, která vašim rostlinám dodá sílu. Metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu vzduchu, při které se využívá schopnosti bakterií a kvasinek ze speciální směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Po 2-4 týdnech získáte Bokashi hmotu, kterou lze použít jako urychlovač kompostu nebo ji promísit zeminou a po 4 týdnech odležení ji použít jako hnojivo. Bokashi tekutý výluh/čaj, který je dalším produktem fermentace, je rovněž výborným přírodním posilujícím hnojivem.
Výhody:
Video recenze:
Využití:
Na dno separační vložky, před vhozením organického odpadu, vložte filtrační textilii, organický odpad nakrájejte na malé kousky. Nakrájený odpad rozprostřete na filtrační textilii. Utlačovacím dílem stlačte na kousky rozprostřený odpad do výšky maximálně 2 cm. Na organický odpad nasypte posyp fermentovací směsi o množství 1 až 2 odměrky. Víko pečlivě uzavřete a zkontrolujte, zda víko dobře těsní. Bokashi nádobu otevírejte jen tehdy, pokud ji plníte. Zcela naplněnou Bokashi nádobu ponechte uzavřenou po dobu 2-3 týdnů. Z důvodu probíhajícího procesu fermentace, bez přístupu vzduchu je nutné nechat Bokashi nádobu uzavřenou. Doba naplnění nádoby závisí na množství vyprodukovaného organického odpadu. Průměrná doba plnění nádoby pro běžnou rodinu je cca 30 dní.
Specifikace:
Co kompostovat:
• různé druhy ovoce a zeleniny (slupky, dužiny, zrníčka, stopky, listy)
• slupky od banánů, citrusů, dýně i ananasu
• pečivo (nalámané na kousky)
• čajové sáčky, kávovou sedlinu i s papírovými filtry
• listy a stonky pokojových i venkovních rostlin
• zvadlé květy
• vařené jídlo
• syrové a vařené maso
• ryby
• vajíčka
• jogurty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.